Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Vintage συνταγή: Λεμόνι τάρτα με μαρέγκα

Προετοιμασία: 50 λεπτά
Μαγείρεμα: 20-25 λεπτά
Γιά 4 άτομα
Υλικά ( για την ζύμη μπριζέ):
125γρ  αλεύρι
70 γρ βούτυρο
1 κρόκο αυγού
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. της σούπας  ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
2 αυγά(μόνο τους κρόκους)
700 γρ γάλα
65 γρ ζάχαρη
30 γρ αλεύρι
1 λεμόνι
Για την μαρέγκα:
4 ασπράδια αυγών
100 γρ ζάχαρη
Για την φόρμα:
1 κουτ. σούπας βούτυρο

1. Ετοιμάζουμε την ζύμη ( βλ. Ζύμη μπριζέ) και την αφήνουμε να μείνη μισή ώρα.
2. Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής(βλ. Κρέμα πατισσερί ). Όταν η κρέμα πήξη, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και την αφήνουμε να κρυώση.
3. Ανάβουμε τον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία.
4. Πασπαλίζουμε το μάρμαρο της  κουζίνας με λίγο αλεύρι, ανοίγουμε την ζύμη με τον χοντρό πλάστη φύλο πάχους 3 περίπου χιλιοστών.
5. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με κινητή στεφάνη ,στρώνουμε στο εσωτερικό της το φύλλο που ανοίξφμε και το τρυπαμε με ένα πήρουνι σε 5-6 μεριές, στο μέρος που ακουμπάει στον πυθμένα της φόρμας, για να μην φουσκώση όσο ψήνεται.
6. Βάζουμε την τάρτα να ψηθή 15 λεπτά σε μέτριο φουρνο.(Δεν πρέπει να πάρη χρώμα,πρέπει να μείνη λευκή).
7. Βγάζουμε την τάρτα απο τον φούρνο, χωρίς να τξν σβήσουμε, την αφήνουμε να κρυώση, απλώνουμε επάνω της την κρέμα ποθ ετοίμασαμε και  στρώνουμε την επιφάνεια της με ένα μαχαίρι.
8. Ετοιμάζουμε την μαρέγκα: Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με το σύρμα και όταν το μίγμα  ασπρίση, προσθέτουμε την ζάχαρηκαι συνεχίζουμε το χτύπημα έος ότου η μαρέγκα σφίξη.
9. Απλόνουμε την μαρέγκα επάνω στην κρέμα με ένα μαχαίρι η με το κορνέ.
10. Βάζουμε πάλι την φόρμα στον φούρνο και την αφήνουμε να μείνη 5-7 λεπτά, όσο χρειάζεται δηλαδή για να ψηθή η επιφάνεια της μαρέγκας και να πάρη ένα χρυσόξανθο χρώμα.
11. Βγάζουμε την τάρτα απο τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώση,την ξεφορμάρουμε και την σερβίρουμε κρύα.
Παραλλαγή: Αντικαθιστούμε το λεμόνι με πορτοκάλι.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου