Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Vintage συνταγή: Ζύμη Μπριζέ

Ποετοιμασία: 5 λεπτά 
Για φόρμα διαμέτρου 24 εκατ.
 Υλικά:
200 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο
1 κρόκο αυγού
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 ποτήρι νερό

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι επάνω στο μάρμαρο, κάνουμε μια γούβα στη μέση, ρίχνουμε το βούτυρο λειωμένο, το αλάτι, την ζάχαρη, τον κρόκο του αυγού και μισό ποτήρι νερό.
2. Ζυμόνουμε τα υλικά με το χέρι για να ενωθούνκαι αν χρειαστή ,προσθέτουμε και το άλλο μισό ποτήρι νερό.Η ζύμη πρέπει να γίνη απαλή.
3. Όταν απορροφηθή το αλεύρι, σταματάμε το ζύμωμα. Την δουλεύουμε με την παλάμη να γίνη λεία,την πλάθουμε μπάλλα και την αφήνουμε 2 ώρες σε δροσερό μέρος.
4. Πασπαλίζουμε το μάρμαρο με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη. Την διπλώωουμε στα τρία και την ξανανοίγουμε με αυτό τον τρόπο δύο ακόμη φορές.
Προσοχή: Αν προορίζουμε την ζύμη για πίττα, θα αφαιρέσουμε από τα υλικά την ζάχαρη και θα χρησιμοποιήσουμε μόνο 75 γρ βούτυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου