Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Vintage συνταγή: Μπιζέλια ξερά σούπα χοριάτικη

(Σπεσιαλιτέ Γαλλίας)
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Εμποτισμός: 2 ώρες
Μαγείρεμα: 2 ώρες
Για 6 άτομα
Υλικά:
250 γρ μπιζέλια ξερά
3 καρότα
2 μέτρια πράσα
1 κλωνί σέλινο
150 γρ μπέικον
80 γρ βούτυρο
2 κουτ.σούπας κρέμα γάλακτος
3-4 κλωνιά μαϊντανό
2 φέτες ψωμί μπαγιατικο (για τα κρουτόν)
αλάτι και πιπέρι

1. Καθαρίζουμε τα μπιζέλια , τα βάζουμε σε μπώλ με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουσκέχουν 2 ώρες.
2. Καθαρίζουμε τα καρότα, τα πλένουμε και τα κόβουμε μικρά τετράγωνακομμάτια. Καθαρίζουμε τα πράσα,αφαιρούμε τα πράσινα φύλλα τους και ψιλοκόβουμε τον άσπρο καρπό τους λεπτές λουρίδες. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σέλινο. Κόβουμε το μπέικον σε πολυ λεπτές λουρίδες.
3. Στραγγίζουμε τα μπιζέλια, τα βάζουμε σε μιά κατσαρόλα,προσθέτουμε 1 1/2 περίπου κιλό νερό κρύο ( ΄0σο χρειάζεται για να τα καλύψη), τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε τα μπιζέλια να βράσουν. Μόλις το νερό τους αρχίση να κοχλάζη, αφαιρούμε με μιά τρυπητή κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνειά τους.
4. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι με 40 γρ βούτυρο και μόλις ζεσταθή, χωρίς να κάψη,ρίχνουμε τα μπέικον, τα καρότα,τα πράσα,το σέλινο που ψιλοκόψαμε και τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά.Προσθέτουμε τα ροδισμένα χορταρικά στα μπιζέλια που βράζουν, ρίχνουμε ανάλογο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου τα μπιζέλια μαλακώσουν.
5. Κόβουμε τις 2 φέτες το ψωμι σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
6. Βάζουμε στη φωτια ένα τηγάνι με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν κάψη, ρίχνουμε το ψωμί που κόψαμε τετράγωνα κομματάκια , τα αφήνουμε να τηγανιστουν καλά από όλες τις πλευρές τους και τα αδειάζουμε σε ένα μπώλ.
7. Λίγο πρίν σερβίρουμε , ρίχνουμε στη σούπα την κρέμα γάλακτος, την χτυπάμε με το σύρμα και την αδειάζουμε στην σουπιέρα.
8. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊδανο.
9. Ρίχνουμε στη σούπα τα κουτόν , πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με τον ψιλοκομμένο μαϊδανο και την σερβίρουμε αμέσος.

Συμπληρώνουμε με: Κροκέττες με ζαμπόν η κροκέττες με μακαρόνια η κροκκέτες με ψάρι, και τελειώνουμε με τυριά διάφορα, ρυζόγαλο η κρέμα πιάτου και φρούτα.

Τι θα πιούμε; Κρασί άσπρο ξηρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου