Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Vintage συνταγή: Κέικ νηστήσιμο

Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 ώρα περίπου
Για 12-15 άτομα
Υλικά:
5 ποτήρια του νερού αλεύρι
2 ποτήρια του νερού σταφίδα μαύρη
250 γραμμ. λάδι
1 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1-2 ποτήρια νερό
1 κουτ. σούπας μπείκιν πάουντερ
1/2 λεμόνι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουτ. σούπας κανέλλα και γαρύφαλλα
1 πορτοκαλί
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπείκιν πάουντερ σε μιά λεκάνη.
2. Ζεσταίνουμε ελαφρά το λάδι και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
3. Τρίβουμε το αλεύρι και το λάδι στις παλάμες μας για να ενωθούν καλά και προσθέτουμε την ζάχαρη.
4. Καθαριζουμε τις σταφίδες και τις αλευρώνουμε.
5. Στρίβουμε το 1/2 λεμόνι και ξύνουμε την φλούδα του πορτοκαλιού στον τρίφτη.
6. Ανακατεύουμε τις σταφίδες την ξυσμενη φλούδα του πορτοκαλιού, το μοσχοκάρυδο και τα κανελλογαρύφαλα και τα ρίχνουμε στο αλεύρι που τρίψαμε με το λάδι. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και το νερό λιγο- λίγο και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά. Ανάλογα με το αλεύρι προσθέτουμε 1 ή 2 ποτήρια νερό.
7. Αλείφουμε με λάδι ένα βαθύ ταψί, αδειαζουμε το μίγμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 50-60 λεπτά.
8. Δοκιμαζουμε αν είναι έτοιμο τρυπώντας το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι. Αν ή λάμα βγη στεγνή και καθαρή, το κέικ έχει ψηθή.
9. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώση και το κόβουμε μπακλαβαδοτά κομμάτια τα οποία τοποθετούμε στην πιατέλα σε δύο ή και σε τρείς σειρές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου