Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Vintage συνταγή: Σαρλότ με μήλα

Προετοιμασία: 25 λεπτά
Μαγείρεμα: (των μήλον) 15 λεπτά
Για 6 άτομα
Υλικά:
1 1/2 κιλό μήλα
1 βανίλια
325 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
3 κουτ. σούπας γάλα
24 μπισκότα σαβαγιάρ

1. Καθαριζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρέσουμε τους σπόρους και την καρδιά τους και κόβουμε κάθε τέταρτο σε 4-5 φέτες.
2. Βάζουμε τα μήλα σε μια κατσαρόλα με την βανίλια, 250 γραμμ. ζάχαρη άχνη και το βούτυρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Την αφήνουμε 5 λεπτά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ανακατεύουμε τα μήλα και τα αφήνουμε να βράσουν 10 ακόμη λεπτά. ( Στο διάστημα αυτό, τα ανακατεύουμε κάθε τόσο). Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από την φωτιά και την βουτάμε σε κρύο νερό, για να κρυώσουν γρήγορα τα λειωμένα μήλα.
3. Καλύπτουμε με τα σαβαγιάρ τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας φόρμας για σαρλότ.
4. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το γάλα κρύο, τα χτυπάμε με ένα σύρμα για να ενωθούν, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα έως ότου πήξη ή κρέμα γάλακτος και γίνει αφράτη σαν κρέμα σαντιγύ.
5. Προσθέτουμε τα 3/4 αυτής της κρέμας στα λειωμενα μήλα και αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα που καλύψαμε με τα σαβαγιάρ.
6. Βάζουμε την στρογγυλή πιατέλα με την οποία θα σερβίρουμε την σαρλότ επάνω από την φόρμα και την αναποδογυρίζουμε για να την ξεφορμαρουμε. Αφήνουμε την φόρμα επάνω στη σαρλότ λίγα λεπτά για να κατακαθήσουν τα υλικά και την βγάζουμε.
7. Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε ένα κορνέ, γαρνίρουμε την επιφάνεια της σαρλότ και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου