Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Vintage συνταγή: Βακαλάος με σπανάκι

Ξαρμύρισμα: 10-12 ώρες
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 1/2 ώρα
Για 6 άτομα
Υλικά:
1 κιλό βακαλάο
2 κιλά σπανάκι
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
1 1/2 κουτ. σούπας ντομάτα πελτέ
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 φλ. του τσαγιού λάδι
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. του τσαγιού νερό

1. Ξαρμυρίζουμε από το βράδυ τον βακαλάο και το άλλο πρωί αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκκαλα και τον κόβουμε κομμάτια.
2. Καθαριζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι.
3. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό τόσο, όσο να σκεπάση το σπανάκι και το αφήνουμε να βράση.
4. Όταν το νερό πάρη βράση, ρίχνουμε το σπανάκι και λίγο αλάτι, το αφήνουμε να πάρη μια βράση και το σουρώνουμε σε τρυπητό.
5. Στο μεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και, όταν καψή, ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε.
6. Όταν τσιγαριστούν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ της ντομάτας διαλυμένο με λίγο νερό και τα τσιγαρίζουμε λίγο όλα μαζί.
7. Προσθέτουμε το σουρωμένο σπανάκι και τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα τσιγαρίζουμε λίγο μαζί με την ντομάτα και τα κρεμμύδια, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά.
8. Βάζουμε επάνω στο βρασμένο σπανάκι τα κομμάτια του βακαλάου, προσθέτουμε 1/2 φλ. του τσαγιού νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράση 1 ώρα.
9. Τοποθετούμε τον βακαλάο στη μια μεριά της πιατέλας και το σπανάκι στην άλλη, περιχύνουμε με την σάλτσα και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, χλιαρό ή κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου