Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Vintage συνταγή: Ζύμη για παντεσπανι

Προετοιμασία:  30 λεπτά
Μαγείρεμα: 15-20 λεπτά
Για φόρμα διαμέτρου 26 εκατ.
Υλικά:
300 γραμμ. ζάχαρη
300 γραμμ. αλεύρι
150 γραμμ. βούτυρο φρέσκο
10 αυγά
1 βανίλια
1 κουτ. του γλυκού φλούδα λεμόνι ή πορτοκαλί ( ξυσμενη)

1. Σε μια λεκάνη δουλεύουμε με ξύλινη σπάτουλα την ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών 15 λεπτά και προσθέτουμε την βανίλια και το πορτοκαλί ή το λεμόνι.
2. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρεγκα και σταζουμε 3-4 σταγόνες λεμόνι.
3. Αδειαζουμε την μισή μαρεγκα στην λεκάνη όπου δουλεψαμε  τους κρόκους με την ζάχαρη, ρίχνουμε το μισό αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε ελαφρά έως ότου ενωθούν τα υλικά.
4. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρεγκα και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας πάντα ελαφρά και ταυτόχρονα ρίχνουμε λίγο -λιγο το βούτυρο λειωμένο.
5. Όταν τα υλικά ενωθούν και δημιουργηθη μια ζύμη  αφρατη, βουτυρωνουμε ελαφρά μια φόρμα με κινητή στεφάνη ή ένα τετράγωνο ταψακι, αδειαζουμε το μίγμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 15-20 λεπτά. (Για να βεβαιωθουμε ότι ή ζυμη ψηθηκε, πιεζουμε με το δάκτυλό μας στο κέντρο του ταψιού ή της φόρμας και αν ή επιφάνεια της ζύμης επανελθη στη θέση της , τότε είναι έτοιμη ).
6. Ξεφορμαρουμε και όταν κρυωση, την χρησιμοποιούμε για το οποίο την προοριζουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου